Ako odfotiť blesky krásne a bezpečne

Letné búrky nie sú iba o zatečených strešných oknách a mokrých teniskách.

storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightning-4JPG

Letné búrky sú svojou intenzitou predurčené na zachytenie bleskov a vytvorenie úchvatných fotografií. Alebo aj nie, lebo väčšinou sú krátke a vy práve pri sebe nemáte svoju foto výbavu. Príroda je najväčší umelec, len ju treba pozorovať. Väčšinou tieto letné búrky prídu znenazdajky a ako rýchlo prídu, tak aj odídu. Okrem nabitých bateriek, statívu a samozrejme fotoaparátu sú aj ďalšie dôležité veci, ktoré budete potrebovať. Aké nastavenie fotoaparátu používam ja vám prezradím nižšie v blogu.

storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightning-7JPG

Je dobré, keď si miesto, z ktorého budete mať pekný výhľad na krajinu, vytipujete skôr za prijateľných podmienok bez časového stresu a spravíte si pár skúšobných foto. Nech viete do čoho idete v prípade že už príde búrka s dlho očakávanými bleskami. Nájdite si miesto, z ktorého budete mať výhľad najlepšie na všetky svetové strany, pretože smer, ktorým búrka postupuje si nevyberiete. Buď vám vojde do cesty a získate krásne zábery alebo z toho nič nebude. To ale nevadí, pretože to môžete skúsiť nabudúce :). Okrem krásnych bleskov na oblohe, ktoré sa vám so šťastím podarí zachytiť, je dobré keď fotografia tvorí celok a vidno na nej časť architektúry, prírody, zmoknutého kuraťa alebo Dankovho stožiara.

storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightningJPG

Miesto, ktoré zvolíte na fotenie bleskov, by nemalo byť na otvorenom priestranstve a nebude najvyššie položené široko-ďaleko. Keď sa budete nachádzať v centre búrky, je vysoká pravdepodobnosť že zmoknete alebo vás môže trafiť blesk. Aby ste neskončili ako turisti v poľských tatrách. Hlava a fotiak v suchu, to je asi základ pre vašu bezpečnosť a zdravie. Ja najradšej fotím z okna nášho dvojizbáku cez otvorené okno. Mám šťastie, pretože máme krásny výhľad ale je to obmedzené tým že búrka musí byť predo mnou.

storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightning-5JPG

Ako si nastaviť fotoaparát pre zachytenie úžasných fotografií bleskov? Telo digitálnej zrkadlovky, ktoré používam už niekoľko rokov vždy a všade je Canon 5d mark III. Na blesky používam objektív Canon 16-35mm f/2.8 III USM na ohnisku 16mm. Aby som do záberu dostal čo najviac. Čas mám nastavený na 30s, clonu 9 a ISO podľa sily bleskov. Pri poslednej búrke som menil medzi 300-800. Fotoaparát mám vždy na statíve, keďže 30s v ruke asi ešte nikto neudržal, iba Chuck Norris. Šťastie je tiež potrebné, ale to sa nedá kúpiť. Niektorí fotografi používajú rôzne aplikácie radarov, aby sledovali predpokladaný pohyb búrky.


Poďte na to a skúšajte. Raz to príde a vy možno získate svoj životný záber bleskov.


storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightning-2JPG

storm brka slovensko dankov stoziar blesky lightning-6JPG