Ako a kedy začať s prípravami na svadbu.

Všetky ženy túžia mať krásnu a veľkú svadbu so svojim vyvoleným. Deň kedy si dvaja ľudia povedia ÁNO a sľúbia si lásku a vernosť až do konca života. Či už v kostole alebo na mestskom úrade.

Ak sa to nepodarí na prvý, tak druhý, možno tretíkrát. Nevadí. Nič sa nedeje, veď #životjelife.

Kým sa ten váš princ rozhýbe, chvíľu to niekedy trvá. Nie vždy to ide podľa ideálneho scenára romantického filmu. Ale ako sa hovorí, na dobré sa čaká a nemôžete nikoho nútiť do niečoho, na čo nie je pripravený. Možno len potrebuje našetriť na snubný prsteň s briliantom, ktorým vám vyrazí dych a podlomí kolená. Takže milé nastávajúce nevesty, netlačte na pílu.

Ak ste úspešne, bez akejkoľvek ujmy na zdravý prešli fázou požiadania o ruku a vaša foto na instagrame s hashtagom #shesaidyes alebo #isaidyes zbiera srdiečko za srdiečkom, ste na správnom mieste. Je čas začať riešiť svadbu, lebo prípravy nie sú len o výbere princeznovských šiat.

B94A2918-Edit-horzjpg

Pokúsim sa vám prezradiť pár tipov čomu venovať pozornosť pri príprave svadobného dňa. 

Tak aby ste naň v dobrom spomínali. Krok za krokom, step by step.


Ako prvé sa skúste zamyslieť nad zoznamom hostí, koho pozvete k svadobnému stolu a koho potom na zábavu, ako sa hovorí po desiatej. Zvyčajne to býva blízka rodina, priatelia s partnermi /predsa len vo dvojici sa tancuje lepšie a cestou domov sa o seba dvaja oprú lepšie ako jeden/. Dobrý kolegovia z práce, prípadne šéf, ak sa chcete trochu povtierať. Dobre a silno sa zamyslite, aj tak časom prídete na to, že ste na niekoho zabudli. Keď toto všetko spíšete, spočítate, tak zistíte, že to číslo je vysoké a počítate, prepisujete mená odznova. Myslite na to že usadiť a nachovať treba aj potrebný staff ako DJ, starejší, fotograf, kameraman, prípadne kapela alebo kúzelník Talostan. Dostanete číslo, s ktorým následne pracujete a začnete vyberať sálu s dostatočnou kapacitou.

Približný počet hostí je kľúčový a dôležitý na úplnom začiatku. Kapacity sál sú rôzne, ale ak sa jedná o svadbu 100+ hostí, väčšinou je to problém. Hovorím o strednom Slovensku, konkrétne Banská Bystrica a blízke okolie.

Ak sa jedná o zaujímavý dátum ako napríklad 10.10., 9.9., 8.8., alebo nedajbože ak Silvester vychádza na piatok 13teho, tieto termíny sú rezervované aj rok-dva dopredu. To platí pri všetkom či je to sála, fotograf, starejší, kapela, DJ, ...

Pri výbere sály si dajte pozor na to, čo všetko vám nasľubujú, za čo všetko sú príplatky a ešte si to pre istotu overte v recenziách. Máte veľké možnosti výberu z reštaurácií, hotelov, salašov, penziónov, kaštieľov, obecných kulturákov alebo veľký boom zažívajú svadobné stodoly. Záleží od financií, ktoré chcete do svadby investovať. Skôr ako pôjdete na stretnutie s managerom vytipovanej prevádzky, zoberte rodičov a zájdite si spolu na nedeľný inkognito obed. Zistíte prístup personálu, čistotu priestorov, ochutnáte jedlo, a ešte k tomu budete mať čas sa v kľude porozprávať o plánoch a predstavách svadobného dňa. Či rodičia pustia dáku korunku alebo to budete financovať z vlastných zdrojov :).

Ak chystáte lowcost-ovejšiu svadbu a rozhodnete sa pre obecný kulturák, kde nie je kuchyňa, odporúčam osloviť cateringovku, ktorej do rúk zveríte servis počas vášho svadobného dňa. Zo skúseností môžem povedať, že veľakrát sa o vás postarajú, navaria lepšie a poctivejšie ako v akomkoľvek inom zariadení na svadby určenom. Ale sto ľudí sto chutí. Svadba je aj tak hlavne o ľuďoch, ktorí dokážu vytvoriť skvelú zábavu. Dobrá cateringovka ako napríklad Catering party servis vám zabezpečí všetko potrebné vybavenie od stoličiek, stolov, prestierania až po široký výber chutného jedla a šikovný personál, ktorý sa o vás bude starať počas celého dňa. Svadba v kulturáku má svoje čaro. Šikovný DJ s dostatočným množstvom svetiel vám priestor zmení na nepoznanie.

Cezpoľní nebudú spať pod stolom.

Býva zvykom že svadba sa koná v rodnom meste nevesty, ak sú snúbenci z rôznych miest. Mali by ste myslieť na cezpoľných a zabezpečiť im ubytovanie v blízkosti svadby. Hovoríte si to bude strašne drahé! Ale nebude, nemusíte ho hradiť vy. Ubytovanie bude v ich réžii, vy im to len zarezervujete. Nikoho z pozvaných hostí neprehovárajte, ak nebude chcieť prísť a stať sa súčasťou vášho veľkého dňa. Či už je to preto lebo je z ďaleka, lebo on vtedy asi pôjde na dovolenku, prípadne vtedy asi bude musieť okopávať svoje gerbery v predzáhradke. Lebo, lebo, lebo,...! Na svadbe takých ľudí nechcite ani vy. Vyberte si ľudí, čo sa chcú a budú baviť, najlepšie takých, čo z parketu nezlezú až do rána bieleho a vytvoria skvelú atmosféru svadobného dňa. Preto by som zvážil pozvanie bratranca vašej sesternice Margit z tretieho kolena, ktorého by ste mali pozvať len preto, že ste sa stretli na svadbe prabratranca Gusta. Áno prabratranca, práve som vymyslel nové slovo :D. Ibažeby také už existovalo.

prabratranec: osoba ktorú nepoznáte a asi 

ste sa s ňou ani nikdy nestretli ale niekedy ste o nej možno počuli. Podľa vašich rodičov by ste ho mali pozvať LEBO!


Výber a zosúladenie dostupnosti všetkých potrebných služieb na svadbu je ako pytagorova veta.

Á na druhú + Bé na druhú = Cé na druhú! 

Niekedy to klapne na šupu, niekedy treba kombinovať a stojí to viac námahy.

Máte približný počet ľudí, máte sálu a termín (pre istotu aj dva, tri), ktorý sa vám páči. Oslovte fotografa. Ak nemáte svojho obľúbeného svadobného fotografa, ktorého tvorbu sledujete dlhšie, oslovte kľudne mňa www.odfotilcalfa.sk , odfotilcalfa@gmail.com. Ak máte svojho obľúbeného , ale už má obsadený termín, oslovte mňa a pozriem sa do kalendára. Ak budem mať voľný termín, rád vám pošlem cenovú ponuku, kde si aktuálne viete vybrať z troch balíkov. Pre predstavu, u mňa treba počítať s cenou cca 400-600 euro. Ceny za fotenie svadobného dňa sa líšia podľa počtu hodín, ktoré s vami fotograf strávi, či portrétne fotenie prebieha v iný ako svadobný deň, aké doplnkové služby fotograf ponúka a od skúseností, ktoré má. To vidíte na jeho portfóliu. Treba si uvedomiť, že fotografie, prípadne video svadobného dňa sú jedna z mála vecí čo vám po svadbe ostane a preto by ste to nemali podceniť. Toto nie je položka, na ktorej sa oplatí šetriť. Radšej objednajte menej koláčov :) . Väčšina svadobných fotografov pôsobí po celom Slovensku. Ak sa vám niekoho tvorba páči, oslovte ho.

Do kávového zrna po 10tich rokoch nezahryzneš ale chuť koláčov od Moja cukráreň si budeš dlho pamätať. Svadobné fotografie ti vyčaria úsmev na tvári a oživia spomienky aj o 20 rokov.

B94A5944jpg

Máte termín, sálu, fotografa tak poďme na starejšieho.

Opýtajte sa sami seba. Chceme aby naša svadba obsahovala tradičné prvky ako odobierka a čepčenie alebo to má byť honosnejšia žúrka, kde si na začiatku povieme ÁNO, a potom si vypijeme, posedíme s priateľmi, rodinou a budeme tancovať do rána? Ak to má byť iba žúrka, starejšieho nepotrebujete. Stačí vám DJ a moderátor/starejší v jednej osobe ako Štefan Sklenár, ktorý vašu svadbu dokáže odmoderovať a pozná aj zvyky, tradície, prípadne vás zabaví vtipnými súťažami.


Keď starejší tak poriadny, keď pálenka tak domáca. Či?!

Prečo by ste mali mať na svadbe starejšieho a čo je jeho úlohou? Odbremeniť vás z veľkej časti od povinností počas svadobného dňa. Preto sa so starejším stretávate niekoľkokrát pred svadbou aby vedel, čo, kedy a kde sa bude diať. Taktiež vám poradí, čo by sa kedy a kde malo diať. Celý priebeh zveríte do jeho rúk. Pred sobášom spraví odobierku, usmerní hostí pred sobášom a cestou zo sobáša na svadobnú hostinu. Počas hostiny sa bude venovať hosťom, posranduje s nimi a o polnoci spraví odčepčenie. Napríklad skúsený starejší Richard Tóth má toho vo svojom repertoári veľa, prispôsobí sa vašim potrebám.


Vecí, ktoré treba zabezpečiť na vašu svadbu je ešte omnoho viac. V tomto blogu som sa snažil rozpísať také tie najhlavnejšie a kľúčové, ktoré by ste mali vyriešiť ako prvé. Ostatné už viete riešiť priebežne. Na prípravu svadby je dobré mať aspoň rok, ale netvrdím, že svadbu nedokážete zorganizovať aj za 3 mesiace.  

Ako si zariadite tak budete mať. Pokiaľ počas svadobného dňa rozdelíte úlohy na družičky, starejšieho a blízkych rodinných príslušníkov. Svadbu si tak užijete v kľude. Žiadne stresy, jediné čo vás na druhý deň bude trápiť sú boľavé nohy po pretancovanej noci.


Na záver by som rád pridal niekoľko užitočných linkov a odporúčaní z vlastnej skúsenosti:

svadobné video: Ivan Pánik /celé Slovensko/

starejší: Richard Tóth /celé Slovensko/

svadobné torty a candy bar: Moja cukráreň /Banská Bystrica, Zvolen a blízke okolie/

DJ, svadobný moderátor a starejší: Štefan Sklenár /celé Slovensko/


Na úplný záver malá/veľká rada. Určite si vypočujte rady a návrhy svojich rodičov. Ale aj tak si to urobte po svojom. Bude to váš deň.