Fotostena na svadbu - radšej žiadna ako malá

Určite ste to zažili na každej svadbe, plese či firemnom večierku. Ak ste na svadbe ešte neboli, na najbližšej sa s fotostenou pravdepodobne stretnete. Veselí svadobčania si na tomto mieste robia na pamiatku spoločné fotografie s mladomanželmi, alebo len tak sami vo dvojiciach, nech majú čo pridať na sociálne siete. Kto by sa nechcel pochváliť novými šatami/oblekom, krásnym účesom alebo make-upom, aký ženy v bežný deň nenosia. K tomu si niektorí na foto pridávajú vtipné doplnky ako klobúky, parochne, fúzy, našpúlené pery alebo okuliare na špajdli. Vo väčšine prípadov je to fajn, niekedy z toho vznikne príjemný program, ktorý svadobčanov zabaví na nejaký čas. Pre mladomanželov je takéto fotenie niekedy vyčerpávajúce a nie až tak príjemné, obzvlášť ak to je už v pokročilej hodine a ich zoznam hostí sa pohybuje niekde okolo stovky (ja som viac ako 120 ešte nezažil a bola to riadna fuška). Ale zase čo by neurobili pre krásnu spomienku na ich svadobný deň. Miestami vznikajú ozaj vtipné situácie a fotografie, ale o tej “fotostene” som chcel.


Pozadie alebo fotostena, ktorá má prekryť nie až tak peknú stenu v kulturáku alebo miestnej reštaurácii je vo väčšine prípadov malá a tým pádom podľa mňa zbytočná. Vaša snaha, čas a určite aj nejaké tie financie, ktoré do prípravy investujete vo väčšine prípadov nesplnia účel a efekt aký ste očakávali. Môže vás to potom trochu mrzieť. Každá eurokoruna sa počíta, hlavne pri toľkých výdavkoch aké sú na svadbu. Žiadať od fotografa po svadbe, aby dorábal pozadie na toľkých fotografiách, by vás vyšlo draho a nevyzeralo by to dobre.


Poväčšine plocha 2x2m vytvorená z baliaceho papiera alebo záclony, na nej ozdobným písmom vo výške očí napísané Ľúbime sa Janko & Marienka a k tomu svetielka vo vrchnej časti. V spodnej časti z ľavej a pravej strany umiestnená nejaká lucerna prípadne kvetináč.

Tomu ja hovorím NIE.

Vôbec tým nechcem dehonestovať niekoho prácu a úsilie, ktoré vynaložil na výrobu ale chcem vám poradiť ako by sa to dalo lepšie. Žiadna z fotostien s ktorými som sa na svadbách stretol nebola zlá, ale dalo sa to spraviť lepšie. Vysvetlím prečo.

 

Keď si zoberiete situáciu, že pred pozadie sa postavia minimálne štyri dospelé osoby, nevesta so ženíchom a bratranec s manželkou Zitkou, tak v číslach to vychádza, že dokopy za ideálnych podmienok, budú mať spoločne šírku v úrovni ramien cca 2m. To, že sa k sebe natlačia hlavami z celkovej šírky neuberie. Ale o tom nižšie. Tým pádom je zaručené, že ak ich fotograf chce dostať do záberu celých s pekným pozadím, tak aby neorezal polku tela z tých čo sú na kraji, po bokoch musí byť vidno tú stenu za “fotostenou”. Bude to pekné?!

Keď si predstavíme ten nápis vo výške očí, ktorý bude akurát za ich hlavami. Bude tam potrebný a neviditeľný?! Keby chcel ešte fotograf dostať do záberu aj tie svetielka a lucerny. Je to nemožné?! Nie ale možno by pomohlo, ak sa výsledná fotografia oreže na formát 1:1. Ďalší príklad je situácia kedy si bude chcieť nevesta urobiť spoločnú foto s družičkami, ktorých bude v lepšom prípade iba 6, viete si predstaviť ako to bude vyzerať. Záber to bude krásny, lebo sú tam ženy, ale tá fotostena bude bezpredmetná, trochu rušivá. Tu by ste ale potrebovali plátno na šírku aspoň 4-5 metrov. Ja v tomto prípade, ak to situácia dovoľuje, radšej volím iné miesto, kľudne si partiu vytiahnem na parket, kde mi osvetlenie sály vytvorí pekné prostredie.


Skúste sa poradiť so svojím svadobným fotografom, či vám vie foto stenu prenajať. Najlepšie so štúdiovými svetlami.

Ako by mala vyzerať ideálna fotostena a aký priestor pre ňu zvoliť?

Nemusíte do toho investovať veľké peniaze, stačí sa opýtať fotografa či náhodou nevie prenajať fotopozadie z ateliéru aj so statívmi na ktoré ho umiestnite. Nemusíte tak vymýšľať komplikované spôsoby, ako uchytíte váš záves na stenu do potrebnej výšky. Cca 3m je ideálna šírka pozadia a výšku si nastavíte aspoň na 2,5m aj viac, ak vám to výška stropu v miestnosti dovolí. Čo sa týka farby, prípadne vzorov pozadia, podľa mňa menej je niekedy viac. Vaši hostia prídu v oblečení rôznych vzorov a farieb a tak ich outfity najlepšie vyznejú na jednofarebnom pozadí bez vzorov. Vyvarujte sa červenej, modrej, zelenej farbe pozadia, aby svadobčania nesplývali s pozadím. Priestor pred plátnom by mal byť aspoň 3-4 metre, nech fotograf nemusí používať širokouhlý objektív, ktorý obraz po okraji dosť deformuje.

rockabilly-3038jpg

Fotokútik, ktorý som pripravil na Ples mladých Bystričanov. Žlté plátno na statívoch a štúdiové blesky.


Tento, nazvime to už foto kútik, dajte na miesto, kde nie je hustá premávka svadobčanov. Najlepšie niekde do kúta, bokom od zábavy. Na miesto kde fotograf bude mať dostatok miesta na prípadné umiestnenie štúdiových bleskov. V takomto prípade by tam mala byť aj elektrická zásuvka alebo pripravená predlžovačka. Myslite aj na miesto pre stôl, na ktorý umiestnite rekvizity na fotenie. Ženy ocenia zrkadlo.

Ale pozor, ak sa vám nepodarí nájsť až takéto miesto v priestoroch svadobnej hostiny nezúfajte. Šikovný fotograf si určite poradí, môžte to s ním dopredu prekonzultovať. Nemusíte kvôli tomu teraz hľadať nový priestor na svadbu. Viem aké je to komplikované.

Zhrnutie: Fotostena by mala vytvoriť prostredie “ateliéru”. Na fotografiách sa môžu objaviť mená mladomanželov, prípadne dátum svadby. V takom prípade vám odporúčam vyrobiť si z dreva alebo tvrdeného plastu nápis, ktorý budete držať v rukách. Uvidíte, bude to zaujímavé. Pomôcka pre ženíchov: Týmto spôsobom zvýšite pravdepodobnosť, že tento dátum sa vryje do vašej pamäti a vyhnete sa tak nepríjemnej situácii, že zabudnete na svoje výročie svadby a vaša manželka nedostane očakávaný darček.


Fotograf prispôsobuje kompozíciu počtu ľudí tak, aby fotografia bola pekná. Preto ak sa pred objektív postaví viac ľudí, odfotí to ako celok, bude vás vidno od hlavy až po päty. Ak je na fotografii menej ľudí, spraví polo-celok. Ak chce zdôrazniť fúzy a našpúlené pery na špajdli, neodfotí to z diaľky ale zvolí detail. Nesnažte sa poučovať fotografa, väčšinou vie čo robí. Nemám to rád :). Vy ste sa prišli zabávať a chcete si zo svadby odniesť čo najviac pekných fotografií.

Chcete byť hrdinom svadby?

Pamätajte si nasledujúce slová. Okolie vás v lepšom prípade bude nasledovať a budete mať peknú spomienku na svadobný deň, okrem toho tým uľahčíte prácu fotografovi.

Keď sa s niekým fotíte, netlačte sa na neho hlavou. Aj keď sa určite veľmi ľúbite, dlho ste sa nevideli, prípadne vás už ovládlo väčšie promile z koštovania tých punčových koláčov. Takáto póza na fotkách nevyzerá dobre. Uvoľnene sa postavte čelom k fotografovi, ak ste širší dajte sa trochu bokom, udržiavajte očný kontakt s “fotografom” a po dobu tých cca 3 sekúnd, ktoré má na zaostrenie a stlačenie spúšte, snažte sa nerozprávať a nežmurkať. Jaj, a usmievajte sa, nie ste na kare. Nikto nechce na fotke vyzerať, že spí alebo sa chystá zjesť horalku po výške. S tou horalkou sa to stáva, ak máte potrebu veľa rozprávať počas fotenia. Tzv. nevhodná momentka. Tiež sa niekedy stane, že práve počas tých vašich 3 sekúnd slávy, kedy sa sústredíte na fotenie, pozeráte sa na fotografa a nerozprávate len sa usmievate, medzi nás (mňa ako svadobného fotografa a vás ako svadobčanov) ladným tanečným krokom vojde teta Margit, zastane a začne niečo rozprávať. Nuž, aj také sa stáva v priestoroch, kedy je foto kútik umiestnený v úzkej chodbe.

Nebuďte ako teta Margit.

Asi na záver ešte jedna vec, s ktorou sa stretávam najčastejšie. Ak sú počas fotenia medzi vami malé deti, nepozerajte sa na ne, či sa ony pozerajú na fotografa.

Čo je horšie? Keď sa na spoločnej foto xy svadobčanov nepozerá na fotografa a tie dve malé stvorenia možno áno alebo opačne? Zbytočne sa fotenie naťahuje a tak predlžuje čas, kedy si zasadnete za stôl a začnete koštovať tie všetky dobroty, ktoré si pre vás mladí pripravili. Tie fotografie sú aj pre vás hostí, ale hlavne pre mladomanželov ako spomienka na ich veľký deň.

Ďakujem za spoluprácu.


Čo budete robiť, keď sa stretneme na najbližšej svadbe? :)